Netwerkmarketing vs. piramideverkoop

De termen "netwerkmarketing" en "directe verkoop" worden regelmatig gebruikt en door veel mensen verkeerd geïnterpreteerd. De meest voorkomende vergissing is de vergelijking tussen netwerkmarketing en illegale verkoopmethoden zoals piramideverkoop.


Netwerkmarketing

Netwerkmarketing

Netwerkmarketing, ook wel multilevelmarketing genoemd, is een verkoopmodel waarbij producten en diensten worden verspreid onder eindgebruikers via een netwerk van onafhankelijke verkopers. Deze onafhankelijke verkopers ontvangen compensatie voor het zelf verkopen van producten of diensten aan klanten, en van de verkopen aan klanten door hun netwerk van andere onafhankelijke verkopers. Deze compensatie is altijd gebaseerd op de verkoop van producten en/of diensten aan de consument, niet op de uitbreiding van het netwerk van onafhankelijke verkopers.

Piramideverkoop

Een piramidespel is een organisatie waar de belangrijkste compensatie wordt verkregen uit het geld dat anderen betalen om zich bij de organisatie te voegen, in tegenstelling tot de verkoop van producten of diensten aan eindgebruikers. Deze organisaties zijn illegaal. Andere termen hiervoor zijn kettingbrief, sneeuwbal, kettingverkoop, geldspelen en investeringsloterijen.

Het is heel belangrijk om te onthouden dat legale netwerkmarketingbedrijven hun onafhankelijke verkopers belonen voor de distributie en verkoop van producten en/of diensten aan klanten. Er kan geen geld worden verdiend door nieuwe onafhankelijke verkopers aan te melden.

Netwerkmarketing biedt onafhankelijke verkopers de mogelijkheid een onafhankelijke organisatie op te bouwen door producten en/of diensten te marketen, te promoten of te verkopen aan klanten en een organisatie, of netwerk, van andere onafhankelijke verkopers te leren hetzelfde te doen.

Het is niet onze bedoeling om hierover in herhaling te vallen, maar hieronder vindt u een aantal belangrijke vragen die u kunnen helpen het onderscheid te maken tussen een legaal netwerkmarketingbedrijf en een piramidespel.

  • Wat is de belangrijkste bron van inkomsten voor het bedrijf?

Indien de omzet van een bedrijf voornamelijk wordt verkregen uit geldelijke bijdragen van de onafhankelijke verkopers zonder echte economische activiteit, dan wordt het bedrijf beschouwd als een piramide. Daarentegen, als het inkomen van een bedrijf voornamelijk is gebaseerd op de verkoop van producten of diensten, is het zeer waarschijnlijk een legaal netwerkmarketingbedrijf.

ACN biedt vaste en mobiele telefonie en internet aan klanten en het is de distributie van deze diensten die de belangrijkste bron van inkomsten biedt – meer dan 90% van de omzet gerekend over alle ACN landen in Europa.

  • Hoe worden de onafhankelijke verkopers van het bedrijf beloond?

Als de onafhankelijke verkopers van het bedrijf worden betaald slechts voor het feit dat ze nieuwe mensen sponsoren om zich aan te melden als verkoper, is dat een duidelijk signaal dat het bedrijf zich bezighoudt met piramidespelen. Een dergelijke compensatie is niet altijd overduidelijk en kan worden beschreven als trainingskosten e.d. Echter, als onafhankelijke verkopers worden beloond op basis van de verkoop van producten en/of diensten aan eindgebruikers, dan is dit typisch een indicatie dat het hier gaat om een legaal netwerkmarketingbedrijf.

ACN compenseert de Onafhankelijk Vertegenwoordigers altijd op basis van de verkoop en het gebruik van de diensten van ACN door de klanten.

ACN compenseert zijn Onafhankelijk Vertegenwoordigers op twee manieren:

  1. ACN betaalt een commissiepercentage op het gebruik van de diensten van ACN. De berekening is gebaseerd op de gecombineerde maandelijkse facturen van de persoonlijke klanten van de Onafhankelijk Vertegenwoordigers en een blijvende commissie gebaseerd op de gecombineerde maandelijkse facturen van de persoonlijke klanten van de Onafhankelijke Vertegenwoordigers in de downline van de Onafhankelijk Vertegenwoordiger.
  2. ACN biedt een bonus wanneer een Onafhankelijk Vertegenwoordiger de diensten van ACN verkoopt aan een minimum aantal persoonlijke klanten in de eerste 35 dagen na zijn of haar startdatum en ook wanneer een Onafhankelijk Vertegenwoordiger een nieuw gesponsorde Onafhankelijk Vertegenwoordiger helpt zich te kwalificeren. Een Onafhankelijk Vertegenwoordiger kwalificeert zich als hij of zij de diensten van ACN in de eerste 35 dagen na zijn of haar startdatum verkoopt aan het minimaal vereiste aantal klanten.

De Onafhankelijk Vertegenwoordigers van ACN krijgen niet betaald puur en alleen voor het feit dat zij andere mensen sponsoren om ook Onafhankelijk Vertegenwoordigers van ACN te worden. Indien er geen klanten worden geworven, zoals vereist volgens het compensatieschema van ACN, wordt er geen vergoeding uitgekeerd.
Home Business